• 40 jaar ervaring in speciale diëten voor onderzoeksdieren
  • Optimale kwaliteit
nl
Menu

Nieuws

Het belang van kooiverrijking

De huisvesting van proefdieren die gebruikt worden in het kader van de ontwikkeling en controle van geneesmiddelen of voor fundamenteel onderzoek in universiteiten, onderzoekcentra’s of farmaceutische bedrijven wordt zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Het mag de onderzoeksresultaten immers niet beïnvloeden. Er zijn heel wat wettelijke vereisten voor de huisvesting en verzorging van deze dieren. Zo moet de kooi voldoen aan de fysiologische en psychische noden van de dieren: net zoals in het wild moeten ze zich normaal kunnen gedragen, zodat ze kunnen overleven en zich kunnen voortplanten.

Kooiverrijking stimuleert normaal gedrag

De wet voorziet dat kooien van dieren gebruikt voor experimentele en andere wetenschappelijke doeleinden verrijkt moeten worden. Zoals de term laat vermoeden, betekent dit dat de kooien in de eerste plaats moeten voldoen aan de basisbehoeften van de dieren. Kooiverrijking moet zo veel mogelijk normaal gedrag stimuleren, en dus abnormaal gedrag verminderen. Het geeft de dieren een vorm van controle over hun omgeving en verhoogt hun vermogen om om te gaan met stress. Milieuverrijking helpt de dieren om hun leefruimtes onder te verdelen in bijvoorbeeld foerageerplekken, schuil- of rustplaatsen of voedselvoorraden. Bovendien kunnen ze er contact met hun kooigenoten mee vermijden.

Vormen en soorten

Voor muizen en ratten bijvoorbeeld zijn er buizen, dozen en schuilplaatsen om de complexiteit van het milieu te verhogen. Bovendien vergroten deze elementen de bruikbare leefbare oppervlakte. Maar ook nestmateriaal, manipulanda, bedding, houten knaag- en kauwstokjes voor knaagdieren zijn milieuverrijkers die vaak ingezet worden.

Er zijn twee soorten kooiverrijking: verrijking voor eenmalig gebruik, gemaakt van hout, papier, karton of katoen & herbruikbare milieuverrijking uit inox, polycarbonaat, nylon, polyurethaan of natuurlijke rubber.

Carfil: uw partner voor kooiverrijking

Carfil biedt kooiverrijking voor knaagdieren, honden, varkens en primaten aan. Van Carfil Nesting cup, Carfil Cotton en Carfil Nesting tot herbruikbare muizen- en rattentunnels, iglo’s voor muizen, nylabones voor honden, hutten voor konijnen en knaagdieren en treats voor alle dieren. Ontdek ons aanbod!